Hoe worden de rentepercentages op leningen bepaald?

De rente op leningen is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. De marktrente
  2. De grootte van de lening
  3. De persoonlijke situatie van de geldnemer

De marktrente

De marktrente kun je zien als de algemene rente die ook invloed heeft op de rente op je spaarrekening en de rente op je hypotheek, maar ook op de rente die de Nederlandse overheid en bedrijven betalen om te lenen. 

De grootte van de lening

Hoe groter de lening, hoe minder zwaar de kosten wegen die Lender & Spender als bedrijf maakt om een lening goed te keuren en te verwerken. Hierdoor is de rente op kleinere leningen hoger dan de rente op grotere leningen.

De persoonlijke situatie van de geldnemer

Afhankelijk van de persoonlijke situatie van de geldnemer kan de kans groter of kleiner zijn dat de geldnemer in de toekomst een betaling mist. Wanneer deze kans groter is, is een hogere rente van toepassing. 

De kans dat er in de toekomst een betaling wordt gemist is met name afhankelijk van de stabiliteit van de financiële situatie. Wanneer een geldnemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft en in een koophuis woont, is de financiële situatie stabieler dan wanneer een geldnemer inwonend is en een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft.

Daarnaast heeft ook de hoogte van het inkomen ten opzichte van de vaste lasten invloed. Wanneer er meer ruimte is in het maandelijkse budget, is een geldnemer over het algemeen beter in staat om een financiële tegenslag op te vangen.