Hoe wordt het rentepercentage op mijn lening vastgesteld?

De rente op je lening is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. De marktrente
  2. De grootte van je lening
  3. Je persoonlijke situatie 

De marktrente

De marktrente kun je zien als de algemene rente die ook invloed heeft op de rente op je spaarrekening en de rente op je hypotheek, maar ook op de rente die de Nederlandse overheid en bedrijven betalen om te lenen. 

De grootte van je lening

Hoe groter de lening, hoe minder zwaar de kosten wegen die Lender & Spender als bedrijf maakt om je lening goed te keuren en te verwerken. Hierdoor is de rente op kleinere leningen hoger dan de rente op grotere leningen.

Je persoonlijke situatie

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan de kans groter of kleiner zijn dat je in de toekomst een betaling voor je lening mist. Wanneer deze kans groter is, betaal je een hogere rente en wanneer deze kans kleiner is, betaal je een lagere rente. 

De kans dat je in de toekomst een betaling mist is met name afhankelijk van de stabiliteit van je financiële situatie. Wanneer je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt en in een koophuis woont, is je financiële situatie stabieler dan wanneer je inwonend bent en een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd hebt.

Daarnaast heeft ook de hoogte van je inkomen ten opzicht van je vaste lasten invloed. Wanneer je meer ruimte hebt in je maandelijkse budget, ben je over het algemeen beter in staat om een financiële tegenslag op te vangen.

De rente op je lening is vast en blijft gedurende de looptijd van je lening gelijk.